Foto questions4 3

Vragen?

Wat is de Dopper Changemaker Challenge Junior? Wie is Stinky? We kunnen ons voorstellen dat je wat vragen hebt. Daarom hebben we hieronder veelgestelde vragen verzameld. En natuurlijk de antwoorden die erbij horen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Waarom en wie?

1. Wat is de Dopper Changemaker Challenge Junior?
Wij dagen kinderen (van 8 - 12 jaar) uit om te bedenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen anders met wegwerp-plastic omgaan. Je kunt aan deze challenge meedoen met je hele klas, of op eigen initiatief thuis. We hebben een toolkit samengesteld die je stap voor stap door deze challenge leidt. Van een werkblad om een oplossing te bedenken tot instructies om een prototype te bouwen. Alles wat je maar nodig hebt voor jouw wereldreddende oplossing!

2. Wie organiseert deze challenge?
Een bedrijf dat Dopper heet. Dopper gaat de strijd aan met plasticvervuiling. Fles voor fles. Door herbruikbare waterflessen te verkopen, maar ook door mensen meer bewust te maken van plastic-vervuiling en door onderwijs en onderzoek te stimuleren. En dat is dus ook waarom Dopper deze challenge is begonnen. Samen met Stella, Simon en het pratende stinkdier Stinky, zal de CMCJ hopelijk veel kinderen helpen om een oplossing te bedenken voor het plastic probleem.

3. Wie zijn Stella, Simon en Stinky?
Stella en Stinky zijn de hoofdpersonen in het boek ‘Stella en Stinky en de plastic soep’, geschreven door Christine Algera. Stella is een meisje en Stinky is een pratend stinkdier. Samen reizen ze de wereld over om ervoor te zorgen dat het plastic-verhaal anders afloopt. Onderweg komen ze Simon tegen, die ze gaat helpen een oplossing te zoeken voor het plastic probleem.

Voor kinderen

Aanmelden

4. Hoe doe ik mee met de Changemaker Challenge Junior?
Simpel! Meld je hier aan.

5. Hoeveel kinderen mogen in één groepje zitten?
Je kunt alleen meedoen of met een groepje van maximaal 3. Alle deelnemende kinderen moeten tussen de 8 en 12 jaar oud zijn.

6. Kan ik ook in m’n eentje meedoen?
Natuurlijk! We kunnen alle hulp gebruiken om het plastic probleem op te lossen.

7. Waarom heb ik toestemming nodig van mijn ouders om mee te doen?
In het kort: dat staat in de wet. Als je meer wilt weten over deze en andere regels die van toepassing zijn op deze challenge, lees dan de Algemene Voorwaarden.

8. Hoe kan mijn leraar onze klas aanmelden voor deze challenge?
Meedoen aan deze challenge is een kwestie van paar klikken! Vraag je leraar om naar deze pagina te gaan en het is zo gebeurd.

9. Zijn er nog bepaalde regels waar ik rekening mee moet houden?
We hebben alle regels die van toepassing zijn op de Changemaker Challenge Junior opgeschreven in onze Algemene Voorwaarden. Maar wel in gewoon Nederlands, zodat iedereen het kan begrijpen. Je kunt de kleine lettertjes hier vinden.

Voor leraren

Aanmelden

10. Hoe kan ik mijn klas opgeven voor de Changemaker Challenge Junior?
Om je klas aan te melden, ga je naar de ‘Voor leraren’-pagina en volg je de instructies.

11. Hoe groot is één groepje?
Dit kan variëren van 1 tot 3.

12. Hoe kan ik de oplossingen van mijn leerlingen uploaden?
Als je de challenge hebt afgerond, heeft ieder groepje uit je klas een oplossing bedacht en geschetst. Gelukkig hoef je niet voor iedere oplossing een los formulier in te vullen. Je kunt alle ontwerpen van je klas in één keer uploaden op deze pagina.

13. Is er een maximum aan het aantal leerlingen waarmee ik mee kan doen?
Nee. Zolang deze website niet crasht, kun je meedoen met zoveel kinderen als je wilt.

14. Er zitten kinderen in mijn klas die jonger/ouder zijn dan 8 - 12 jaar, kunnen zij ook meedoen?
De materialen zijn specifiek ontwikkeld voor kinderen in deze leeftijdscategorie, dus strikt genomen kunnen zij niet meedoen. Maar als jij een klaslokaal vol 12-jarigen hebt, en één of twee zijn net 13 geworden, zou het jammer zijn om hen niet mee te laten doen.

Voor leraren

Educatiemethode

15. Zijn er kosten verbonden aan deze challenge?
Nee! Deze challenge - inclusief al het educatiemateriaal - is volledig gratis.

16. Welke educatiemethode wordt gevolgd in deze challenge?
Deze challenge is gebaseerd op de Designathon methode. Deze unieke educatiemethode van Designathon Works is een modulaire toevoeging op het gangbare curriculum die je als losstaand naschools programma aanbiedt of verwerkt in het normale lesrooster. De challenge daagt kinderen uit om in teams actuele wereldproblemen aan te pakken. Zo ontwikkelen ze hun creativiteit, leren ze met complexe toekomstscenario’s om te gaan en leren ze denken als een changemaker.

Deze methode is twee jaar lang ontworpen en getest voor een grote en diverse groep kinderen. Het unieke aan deze methode is dat kinderen het voortouw nemen in ontwerpend denken en dat dit gecombineerd wordt met maak-onderwijs waarbij de Sustainable Development Goals aan de basis staat van de onderwerpen die aan bod komen.

In deze challenge doen de kinderen kennis op op het gebied van plastic-vervuiling, leren ze 21e eeuwse vaardigheden en technologieën om nieuwe oplossingen te verzinnen, en zullen ze zich gesterkt voelen om actie te ondernemen.

17. Hoeveel tijd kost het om aan deze challenge mee te doen?
Als je de toolkit door hebt genomen - wat zo’n 10 minuten duurt - ben je volledig voorbereid. Plan ongeveer 2 uur in om met je klas tot echte ontwerpen te komen en reserveer nog 2 uur extra als je je leerlingen ook hun oplossingen wilt laten bouwen.

Locaties

18. Waar vindt de Dopper Changemaker Challenge Junior plaats?
In Nederland, Belgie, Duitsland, Nepal en het Verenigd Koninkrijk.

19. Kan ik ook meedoen als ik niet in Nederland, België, Duitsland, Nepal of het Verenigd Koninkrijk woon?
Helaas niet. Maar dat betekent niet dat je niks kunt doen! Je kunt nog steeds een toffe presentatie houden over plastic-vervuiling of je leraar vragen om hier een les aan te wijden!

Deadlines

20. Wanneer moet ik een oplossing geüpload hebben?
De deadline was 17 oktober. Er is momenteel geen competitie.

Contact

21. Ik heb een vraag. Bij wie kan ik terecht?
Bij de mensen van Dopper. Stella, Simon of Stinky helpen ook altijd graag. Alle contactgegevens vind je hier.

Prijzen

22. Wat zijn de prijzen als je deze challenge wint?
Als je wint, helpen Stella, Simon en Stinky je om jouw oplossing verder te ontwikkelen!

  • Je mag jouw oplossing pitchen voor invloedrijke en belangrijke mensen die kunnen helpen om jouw idee werkelijkheid te maken!
  • Jouw verhaal krijgt behoorlijk wat (social) media aandacht. Zo maken we een video die jij met iedereen kunt delen. En wij delen deze natuurlijk ook, zodat je nog meer mensen kan overtuigen om hun gedrag te veranderen!
  • Jouw oplossing komt in het boek ‘Stella en Stinky herschrijven het plastic verhaal’, en natuurlijk zorgt jouw idee dat het verhaal goed afloopt! Best cool, toch?